Welke soorten schakelmateriaal zijn er nu precies?

Er zijn veel verschillende soorten schakelaars die je binnen in jouw huis of kantoor kan toepassen. Iedere schakelaar heeft zo zijn eigen specificaties en mogelijkheden. Dit komt doordat er enorm veel verschillende toepassingen binnen een huis zijn. Hierdoor zijn er ook veel verschillende wensen vanuit de klant zijn of haar kant. Dat zorgt er dus voor dat de markt in schakelmateriaal ondertussen behoorlijk gegroeid is. We leggen je graag uit wat de verschillende opties en merken in schakelmateriaal zijn.

Lichtschakelaars

Op het gebied van lichtschakelaars hebben we te maken met een aantal opties.

Enkelpolige schakelaar:

Deze schakelaar is ideaal om één lamp te bedienen. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan het licht in jouw toilet. De kans is groot dat je dit ook in jouw huis hebt.

Tweepolige schakelaar:

De tweepolige schakelaar heb je waarschijnlijk in jouw badkamer. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor vochtige ruimtes om lampen aan en uit te zetten. De lichtknop zit meestal buiten de badkamer zodat je veilig jouw lampen aan en uit kan zetten zonder dat ze vochtig worden.

Wisselschakelaar:

De wisselschakelaar zorgt ervoor dat je vanuit twee punten een lamp aan of uit kan zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hal. Samen met een andere wisselschakelaar kan je een hotelschakeling maken waarmee je vanuit meer dan twee plekken een lamp kan bedienen.

Serieschakelaar:

Een serieschakelaar zorgt er voor dat je een serie lampen aan en uit kan schakelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verlichting boven het werkblad in de keuken.

Kruisschakelaar:

Een kruisschakelaar zorgt er voor dat je vanuit drie afzonderlijke plaatsen je lampen kan bedienen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een trappenhuis.

Wissel-wisselschakelaar:

De wissel-wisselschakelaar zorgt er voor dat je twee lampen op verschillende plaatsen vanaf één schakelaar afzonderlijk te kunnen bedienen.

Wat voor schakelaar heb jij?

Er zijn verschillende soorten schakelaars en bekende merken. Denk bijvoorbeeld aan Gira schakelmateriaal. Wat voor schakelaars heb jij in huis?